Wraz ze wzrostem kultury picia wina w Polsce w przestrzeni miejskiej pojawia się coraz więcej lokali i restauracji zajmujących się serwowaniem wykwintnych i wyselekcjonowanych win. Skoncentrowanie się głównie na tym trunku zmienia aranżację wnętrz, w których głównym elementem wyposażenia stają się szafy na wino. Odpowiednio wyeksponowane w danym lokalu szafy do przechowywania wina powinny spełniać kilka podstawowych elementów, dzięki czemu doskonale uzupełniają aranżację wnętrza w lokalu. Najlepszym rozwiązaniem połączenia funkcjonalności szafy i jej estetyki jest zaprojektowanie szafy na zamówienie klienta.

Czym się kierować, wybierając szafę na wino?

Wyeksponowanie wina nawet w najmniejszym lokalu ma ogromne znacznie. W zależności od ilości wolnej przestrzeni, możemy wybrać szafy wolnostojące lub do zabudowy. Szafy stworzone na specjalne życzenie klienta doskonale wypełnią każdą przestrzeń. 

Niektóre wina najlepiej smakują, jeśli przed podaniem ich naszym klientom zadbamy o właściwą temperaturę trunku. Właśnie dlatego oferujemy dwa warianty szaf – tradycyjne i chłodnicze. Tradycyjne rozwiązanie bez agregatu jest doskonałym wyjściem dla lokali, które bez najmniejszych problemów mogą przechowywać na zapleczu w chłodni większe ilości wina. Natomiast szafy chłodnicze sprawdzają się niemal w każdej przestrzeni. Warto pamiętać, że istnieje możliwość ustawienia agregatu chłodniczego w całkowicie innym miejscu – z dala od samej szafy, co korzystnie wpływa na estetykę wnętrza i nie zabiera cennego w każdej restauracji miejsca.

Właściwe oświetlenie wnętrza lokalu i ekspozycja poszczególnych elementów aranżacji, takich jak bar czy lada ma ogromne znaczenie. Wpływa to na atmosferę w pomieszczeniu, jak i ogólne wrażenie spójności aranżacji. W przypadku szaf na wino różne możliwości oświetlenia i ułożenia butelek pozwalają na przyciągnięcie uwagi już od pierwszych momentów, tuż po wejściu klienta lokalu. Dobrze oświetlona szafa wygląda też bardziej profesjonalnie.

Wybierając szafę na wino należy, przede wszystkim zwrócić uwagę na ilość miejsca, w którym może stanąć. Każda szafa, która wyeksponuje drogi alkohol, doskonale sprawdzi się nawet w małych lokalach, gdzie każdy centymetr ma ogromne znaczenie. Nawet niewielka szafa do przechowywania wina stworzona na zamówienie może znacznie podnieść prestiż restauracji i przyczynić się do zwiększenia sprzedaży trunku.