Wybierając lokal pod działalność gastronomiczną, warto wziąć pod uwagę wentylację. W tej branży to szczególnie ważne – bez zapewnienia właściwej cyrkulacji powietrza pojawią się problemy związanie nie tylko z pozbyciem się zapachów z gotowania. Brak wentylacji spowoduje zbyt dużą wilgoć w pomieszczeniu obraz niemożność utrzymania mikroklimatu sprzyjającemu zarówno pracownikom, jak i produktom spożywczym. Jednym z rozwiązań, które zapobiegnie podobnym kłopotom, jest sufit wentylacyjny.

Działanie i budowa sufitu wentylacyjnego

W uproszczeniu budowę sufitu wentylacyjnego przedstawić można, zwracając uwagę na jego dwie części: moduł powietrza wyciąganego oraz moduł powietrza nawiewanego. W zależności od modelu, rozwiązanie to może być wyposażone w różnego rodzaju oświetlenie. Główną funkcją sufitu wentylacyjnego jest usuwanie i filtrowanie oparów, które powstają na skutek gotowania, smażenia, zmywania naczyń itp.

Zalety sufitu wentylacyjnego

To rozwiązanie sprawdzi się niemal w każdym typie lokalu gastronomicznego, zarówno w mniejszych, jak i dużych kuchniach. Charakteryzuje się wysoką wydajnością, pozwalając na wymianę dużych ilości powietrza. Aby wyczyścić sufit wentylacyjny, wystarczy go zdemontować i umyć w suszarkach automatycznych. W większości modelów do demontażu nie potrzeba specjalistycznego sprzętu. Warto podkreślić, że takie czyszczenie „nie paraliżuje” działalności całej placówki i może być wykonane przez pracowników lokalu w warunkach kuchennych. W profesjonalnych rozwiązaniach zdemontować da się każdy element sufitu, co pozwala na dokładne jego wyczyszczenie i nie odkładanie się w zakamarkach pleśni i tłustych osadów.

Sufity wentylacyjne to uniwersalne rozwiązanie, którego układ można dopasować do zmian rozmieszczenia sprzętów w kuchni. Mówiąc o zaletach takiego urządzenia, warto wspomnieć o tym, że zapewnia komfort pracownikom kuchni – nie generuje zbytniego hałasu i nie powoduje efektu przeciągu. Niebagatelną rolę odgrywa również wygląd sufitu wentylacyjnego. Prezentuje się atrakcyjnie, bowiem większa część mechanizmu skryta jest za panelem maskującym.

Sufity wentylacyjne to rozwiązanie, które pozwoli na prowadzenie działalności gastronomicznej w bezpiecznych i higienicznym warunkach, a pracownikom zapewni komfort podczas pracy.